XVII. évfolyam
4. szám
2007. december

Zárszó

Engedjék meg, hogy a Magyar Hadtudományi Társaság elnökeként néhány szóban összefoglaljam a legfontosabb, és a már megfogalmazható következtetéseket, tanulságokat.

Jó, tartalmas konferencián vehettünk részt, amelyet a Társaság a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel karöltve rendezett. Érdekes, megvitatásra és továbbgondolásra érdemes, számos új elemet tartalmazó, sok új információt nyújtó és gondolatébresztő előadást hallgathattunk meg. Ezt tartom rendezvényünk legfőbb eredményének.

Az előadások lefedték az egyetem szinte teljes tevékenységi körét a doktori képzéstől a nyelvoktatásig, az internet térhódításától a karok működéséig. Azt mondhatjuk, jó keresztmetszetet kaptunk az egyetem pillanatnyi helyzetéről, és néhány vonatkozásban bepillantást nyerhettünk az intézmény perspektíváiba is.

Nagyon tartalmas bevezető előadásoknak voltunk fültanúi: Dr. Vadai Ágnes államtitkár a Honvédelmi Minisztérium álláspontját ismertette, Dr. Manherz Károly szakállamtitkár a felsőoktatás reformjának helyzetét vázolta, Palásti Ferenc dandártábornok pedig a tisztképzéssel kapcsolatos elvárásokat tekintette át. Ismételten köszönetet mondok azért, hogy felkérésünket elfogadták, megtisztelték konferenciánkat jelenlétükkel.

Egy másik pozitívum, hogy a hallgatóság soraiban számosan megjelentek (ha csak rövid időre is) a fiatal generáció tagjai, az egyetem hallgatóinak képviseletében. Ez mindenképpen biztató a jövőre nézve.

Megismétlem azt a tájékoztatást, amelyet a konferencia megnyitása kapcsán elmondtam: az egész rendezvény anyaga szerkesztett formában meg fog jelenni a Hadtudomány ez évi 4. számában, az idő hiányában el nem mondott, de írásban leadott hozzászólásokat is beleértve.

Megköszönöm a konferencia részvevőinek aktivitását, az együttműködő szervek képviselőinek segítőkészségét. A konferenciát bezárom, mindenkinek jó pihenést kívánok.

Dr. Nagy László
az MHTT elnöke

 

« vissza a tartalomhoz