XVII. évfolyam
1. szám
2007. március

Siposné Kecskeméthy Klára

Az Európai Biztonsági és Védelmi Akadémia

A szerző bemutatja az Európai Biztonsági és Védelmi Akadémia létrehozásának körülményeit, az intézmény szervezeti felépítését, irányító szerveit, testületeit; felvázolja az ESDC és az EU nemzeti intézményeiként létrehozott, széles bázisra épített és jól működő képzési rendszerét: kísérleti tanfolyamait, s ennek tapasztalatai alapján a Védelmi Akadémia ma is működő felsővezetői és orientációs tanfolyamait. A cikk záró részében a jövő , a fejlesztés irányait összefoglalva - hangsúlyozottan szól az internet alapú távoktatás megteremtésének lehetőségeiről.

 

Az Európa Tanács a 2003. június 19. és 20. közötti thesszaloniki találkozón elfogadta azt az Európai Unió kiképzési politikájával kapcsolatos elképzelést, amely az európai biztonság- és védelempolitika területén civilek és katonák együttes képzését tervezi. Közel öthónapos előkészítő munka után, az EU-ban elfogadott és alkalmazott képzési koncepciókat is figyelembe véve, 2003. november 17-én a Tanács jóváhagyta az EU európai biztonság- és védelempolitikájával kapcsolatos képzési politikát, majd 2004. december 16-17-én az Európai Biztonság- és Védelmi Akadémia (European Security and Defence College=ESDC) koncepcióját. 2005. május 31-én a Politikai és Biztonsági Tanács elfogadta az Európai Biztonság- és Védelmi Akadémia működésére vonatkozó elképzelést: az Irányító Testület, az Akadémiai Végrehajtó Tanács és az Állandó Titkárság felállítását.1 Az Európai Védelmi Akadémia alapításának gondolatát Bernard Norlain francia altábornagy, a Felsőfokú Védelmi Tanulmányok Intézet (Institut des Hautes Etudes de Defense Nationale IHEDN) igazgatója vetette fel először az 1995. március 22 és 24. között Bernben megrendezett akadémiaparancsnokok konferenciáján. A kezdeményezéssel kapcsolatban rendkívül megosztott vélemények hangzottak el, mert úgy vélték, hogy az Európai Védelmi Akadémia hosszú távon konkurenciája lehet az addig "egyeduralkodó" NATO Védelmi Akadémiának.2

Az ESDC küldetése szerint stratégiai szintű képzést folytat katonák és civilek számára az európai biztonság- és védelempolitika területén. Az Akadémia célkitűzése: az európai biztonsági kultúra továbbfejlesztése, az európai biztonság- és védelempolitika támogatása; az EU tagországai számára olyan szakemberek biztosítása, akik tisztában vannak az Unió politikájával, intézményeivel, eljárási rendjével és folyamataival; valamint a képzésben résztvevők kapcsolatrendszere kiépítésének elősegítése. Az Akadémia minden tag- és tagjelölt ország számára is elérhető képzést biztosít. Az Akadémia alapításáról szóló dokumentum 9. paragrafusa szerint a katonákon kívül civil szervezetek, a média, a vállalati szféra és az üzleti élet képviselői részvételét is tervezte a képzésben,3 ez utóbbi azonban megmaradt az elméleti lehetőség síkján.

AZ ESDC szervezeti felépítése

Az ESDC az Irányító Testületből, az Akadémiai Végrehajtó Bizottságból és az Állandó Titkárságból áll.4

Az Irányító Testületbe minden EU tagország egy tagot delegál. Az állandó képviselő jelöléséről szóló hivatalos levelet az EU főtitkárnak kell címezni. A tagjelölt országok is delegálhatnak egy-egy képviselőt. Minden állandó képviselőt egy-egy szakértő kísérhet el. Az Irányító Testület vezetője az EU Tanács elnöki pozícióját betöltő adott ország képviselője. A testületnek évente legalább egyszer üléseznie kell. A tanácskozásra az EU főtitkárát és a Bizottság képviselőit is meghívják.

Az Irányító Testület feladata:

  • az ESDC éves akadémiai programjának jóváhagyása,
  • az éves akadémia program, az oktatási tematika fejlesztése, és az ESDC képzési tevékenységének megtervezése,
  • az értékelő jelentések és az éves általános beszámoló elkészítése az ESDC képzéséről,
  • az ESDC képzési tevékenységében résztvevő országok és oktatási intézmények kiválasztása,
  • az Akadémia Végrehajtó Tanács társelnökének megválasztása, kijelölése.

Akadémia Végrehajtó Tanács tagjai az adott akadémiai évben aktív, az oktatási tevékenységben résztvevő országok oktatási intézményeinek képviselőiből kerülnek ki. A Tanács elnökét az Irányító Testület jelöli ki a tagok közül. Az értekezleteken az oktatásban érintett intézmények, az EU főtitkár és a Bizottság képviselői vesznek részt. Akadémia szakértőket és rangidős főtiszteket is meghívhat a nemzeti és az európai intézményekből.

Az Akadémia Végrehajtó Tanács feladata:

  • az éves akadémia program végrehajtásának biztosítása, az ESDC hálózatban résztvevő intézményekben,
  • állandó konzultáció biztosítása az oktatásban érdekelt intézmények között,
  • részletes oktatási tematika kidolgozása, a modulok megszervezése, az értékelő jelentés elkészítése,
  • a következő évre vonatkozó képzési tevékenység és az egyes tanfolyamokról szóló értékelések és az éves tevékenységre vonatkozó elképzelések, javaslatok felterjesztése az Irányító Testületnek.

A Tanács eredeti feladatai között az internet alapú távoktatás (ADL) felügyelete is szerepelt, ez azonban elsősorban a pénzügyi források hiánya miatt nem valósult meg.

Az Állandó Titkárság az Akadémia Végrehajtó Bizottság és az Irányító Testület munkáját segíti az adminisztratív tevékenység végrehajtásával, valamint a Brüsszelben folytatott ESDC képzés szervezési támogatásával. AZ ESDC hálózatban résztvevő országok egy-egy képviselőt, iránytisztet delegálnak a Titkárságba.

Az Akadémia kísérleti tanfolyama5

Az ESDC-t az EU nemzeti intézményei hálózataként hozták létre, ezzel egy modulokra osztott képzésből álló széles bázisú képzést megteremtve. Az oktatási intézmények a Tanács döntése alapján kialakított modulok teljes körű szervezését vállalják.

A kísérleti tanfolyam öt egyhetes, egymással összefüggő modulból állt. A tanfolyam olyan civilek és katonák képzését valósítja meg, akik az európai biztonság- és védelempolitika végrehajtásában vesznek részt, illetve a tanfolyam befejezése után ilyen beosztásban kerülnek. A tanfolyamok előadásainak döntő többsége angol nyelvű, a kevés francia nyelvű előadást szinkrontolmácsolással fordítják angolra.

A tanfolyam célkitűzései között az ESDP kibővített jellegének, komplex és összekapcsolódó szerkezetének megértése, a tudás folyamatos szinten tartásának biztosítása, valamint a különböző háttérrel rendelkező szakemberek közötti kiterjedt európai biztonságpolitikai közösségi kapcsolatrendszerek kialakítása szerepelt. Ezért a megváltozott nemzetközi biztonságpolitikai környezetben az európai biztonság- és védelempolitikai közösség építése és fejlesztése fórumának is szánták.

A kísérleti modul öt részből állt:

1. Az első modul Az ESDP történetével és tartalmával foglalkozott. A modulgazda a német Bundesakademie für Sicherheutspolitik (BAKS) volt, amelyet 2004. szeptember 20 és 24. között rendeztek meg. A modul a kísérleti tanfolyam elméleti alapját képezve, részletes információt és áttekintést nyújtott Európa egységesedési folyamatáról, annak politikai, gazdasági, pénzügyi, jogi, biztonság- és védelempolitikai dimenzióiról. Emellett tanulmányi út keretében meglátogatták a Bundeswehr külföldi műveleteit irányító parancsnokságát.

2. A második modul, Az ESDP ma címet viselte. Három ország (Franciaország, Belgium, Luxemburg) és két intézmény volt a modulgazda: Institut des Hautes Etudes de Defense Nationale (IHEDN), Institut Royal Superiour de Defense (IRSD) Luxemburg. A modul az EU afrikai válságkezelésére és műveleteire koncentrált, két részre tagozódott, Párizsban kezdődött, majd az EU és a NATO brüsszeli központjában folytatódott.

3. A modul harmadik részének címe Az európai biztonsági kihívások szélesebb értelemben vett aspektusai volt: a terrorizmussal, a tömegpusztító fegyverek hatásaival és a nemzetközi szervezett bűnözéssel és ezekre a kihívásokra adandó válaszokkal foglalkozott. A modulgazda a holland Netherlands Defence College, időpontja: 2004. december 6-a és 10-e volt.

4. A negyedik modul A földrajz és a Mediterrán biztonság címet viselte. 2005. január 17. és 21. között rendezték meg. Az EU megkülönböztetett érdeklődésére számot tartó térségeivel, az Észak-Afrikából, a Közel-Keletről és a Balkánról kiinduló válságokkal foglalkozott, és tárgyalta az e területek stabilizálásához kapcsolódó uniós kezdeményezéseket. A modul házigazda intézménye a madridi, Centro Superior de Estudios de la Defesa Nacional volt.

5. A modul ötödik része az ESDP jövőjével, az EU szerepével, a nemzetközi biztonsági szervezetek architektúrájában és a jövő katonai és válságreagáló képességeivel foglalkozott. Az ötödik modul megrendezését az olasz Istituto Superiore di Stato Maggiore Interforze (ISSMI) vállalta 2005. március 7 és 11. között.

A kísérleti tanfolyam sikeres lezárása és értékelése után alakult ki a felsővezetői tanfolyam időtartama és tematikája.

AZ ESDC felsővezetői és orientációs tanfolyamai

Az Európai Biztonsági és Védelmi Akadémia két típusú tanfolyamot indított a 2005-2006-os tanévben: a felsővezetői (High Level Course 5x1 hét időtartam) és az Orientációs (Orientation Course, 1 hét időtartam)6 tanfolyamot.

Felsővezetői tanfolyam

Az első felsővezetői tanfolyam megrendezésére 2005. szeptember-2006. márciusa között került sor az alábbi városokban: Brüsszel, Berlin, Shrivenham, Bécs/Budapest és Stockholm.7 A tanfolyamra 59 hallgatót iskoláztak be a tagországok és a tagjelölt országok, az Európa Parlament, a Tanács Állandó Titkársága és az Európai Bizottság.

A felsővezetői tanfolyam 5 modulból állt. A 2005. szeptember 5 és 9. között megrendezett első modul központi témája: "Az Európai biztonság- és védelempolitika története és jelenlegi keretei" volt és, Belgium volt a szeminárium gazdája. A modul részeként a francia előadás központi témája az EU-NATO: konkurencia vagy partner együttműködés témaköre volt. A második modulért Németország, a harmadikért az Egyesült Királyság vállalta a felelősséget. A második modul témája. A civil-katonai válságkezelő képességek. A modul részeként, a franciák által megtartott előadás. Az EU világűr politikáját vázolta fel . A harmadik modul központi témája. A civil válságkezelés és az Artemis hadművelet8 gyakorlati tapasztalatai volt. A negyedik modult Ausztria (Landesverteidigungsakademie) és Magyarország (Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem) közösen rendezte Budapesten és Bécsben. Az európai biztonság- és védelempolitika regionális alkalmazása, a Balkán, a Mediterrán-térség, Afrika és a Közel-Kelet térségében címmel. Az előadások Délkelet-Európa stabilitásával, Közép-Ázsia, Afganisztán és a Kaukázus biztonsági kihívásaival; a mediterrán-térség biztonságával (Barcelona folyamat, a Maghreb), valamint a szub-szaharai Afrika biztonsági kérdéseivel és az EU afrikai békefenntartó és válságkezelő képességek fejlesztésével foglalkoztak. Az ötödik, záró modul tematikáját az Európai biztonság- és védelempolitika jövőjéről a svédek és a finnek állították össze.

A második felsővezetői tanfolyam 2006 szeptemberében indult. A tanfolyam egyéni felkészülésből és 5 egymásra épülő modulból áll, amelyek az európai régió biztonsági- és védelmi kérdései jobb megértését szolgálják. Az első modult a felsővezetői tanfolyam alapozásaként Belgium (Royal Defence College, Belgian Royal Institute for International Relations) Hollandiával és Luxemburggal együttműködve vezette. Ennek során megtárgyalták: az ESDP történetét és elemeit; az ESDP-hez kapcsolódó intézményeket és szervezeteket; az EU döntéshozatali mechanizmusát; az EU kapcsolatrendszerét legfontosabb partnereivel és a nemzetközi szervezetekkel; valamint a CFSP keretein belüli nemzetközi együttműködést.

A második modul, amelyet Párizsban 2006. október közepén rendeznek, az ESDP civil és katonai válságkezelő kapacitásaira (Civilian Headline Goal 2008, Headline Goal 2010, European Defence Agency), valamint az ESDP pénzügyi és jogi aspektusaira összpontosított. A harmadik modul a válságkezelő műveletek civil és katonai folyamataira, az EU-műveletek nemzetközi jogi, nemzetközi humanitárius jogi, emberi jogi aspektusaira koncentrált. A görög Diplomáciai Akadémia és a Hellén Nemzetvédelmi Akadémia együttes szervezésében 2006. november 27. és december 1. között bonyolítják le. A negyedik modul az ESDP regionális kontextusa során az EU számára stratégiai fontosságú térségek (Nyugat-Balkán, keleti szomszédság, mediterrán térség, Afrika, Közel-Kelet és Ázsia) koncentrál a spanyol CESEDEN és a lengyel Nemzetvédelmi Akadémia szervezésében 2007 elején. Az ötödik modul az ESDP jövőre vonatkozó perspektíváira, különös tekintettel az EU válságkezelés civil-katonai együttműködésére koncentrál, amelyhez válságkezelési gyakorlat is csatlakozik. A szervező intézmény Bundesakademie für Sicherheitpolitik (BAKS).

Az elképzelések szerint a 2007/2008 tanévben Belgium, Portugália, a balti országok, Ausztria és Szlovénia tervezi a modulokat. Az erre vonatkozó tervek már elkészültek

Orientációs tanfolyam

Az első orientációs tanfolyamot 2005 februárjában a luxemburgi elnökség idején, a másodikat 2005 novemberében (Holland Védelmi Akadémia), a harmadikat 2006 februárjában az osztrák elnökség ideje alatt rendezték, amelyre a harmadik világ országai, valamint nemzetközi szervezetek is küldtek hallgatókat. A negyedik, ilyen típusú tanfolyamnak Vilnius adott otthont 2006 márciusában, amely számos kelet-európai ország számára is nyitott volt.

Az orientációs tanfolyam megnyitása a harmadik világ országai előtt fontos lépés volt a nemzetközi kapcsolatok és együttműködés terén. Döntés született azonban arról is, hogy fenn kell tartani az EU-tagországok és a tagjelölt országok számára bizonyos számú kurzust.

A jövő, a fejlesztés lehetőségei

Az Európai Biztonsági és Védelmi Akadémia stratégiai szintű, rövid időtartamú, célirányos, költséghatékony képzést valósít meg. A képzés előnye, hogy a mai rohanó világban a biztonság- és védelempolitikával foglalkozó szakembereket, katonákat és civileket csak rövid időre vonja ki a rendszerből. Az akadémiai képzés nemcsak a tagországok, hanem a tagjelölt és partner országok számára is elérhető képzést nyújt. Fontos célkitűzés a tematikában a civil és katonai egyensúly megtartása, az állandó tematika, a civil hallgatók arányának növelése, valamint az egyes modulok és tanfolyamok különböző típusú intézmények (nemzetvédelmi egyetemek, katonai akadémiák, stratégiai kutató intézetek, diplomáciai akadémiák) összefogásával történő szervezése.

Ehhez hasonlatos a NATO Védelmi Akadémia új típusú partnerkapcsolatok, az ország és régió specifikus modulrendszerű egy és kéthetes képzése. A két akadémia közösségének az új, komplex és kiszámíthatatlan kihívásokra kell összpontosítania a figyelmét, és erre kell felkészítenie hallgatóit.9 Ebben kiemelkedő szerepet játszanak az intézmények nemzetközi együttműködési kapcsolatai és az általuk szervezett tanfolyamok multikulturális jellege. Rendkívül fontos az a kapcsolati tőke, amelyre az akadémiai képzéshez csatlakozni kívánó nemzeti katonai akadémiák, védelmi egyetemek, kutató intézetek tesznek szert, mert ez számukra a nemzetközi színtérre történő kilépést, megmérettetést jelenti és a lehetőségek széles tárházát nyitja meg. A képzésben számos ország katonai akadémiája, nemzetvédelmi egyeteme, stratégiai kutató intézete vesz részt. Az ESDC képzésében a tagországok nemzeti döntése alapján vesznek részt az intézmények. Abban az esetben, ha az adott országból több oktatási intézmény és kutatóintézet csatlakozik: egy vezető intézmény a kijelölt képviselő. Az akadémia képzésben Magyarországot a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem képviseli és vesz részt benne.10

Az akadémia a végzett hallgatók hálózatának kiépítésére - hasonlatosan a Garmisch-Partenkirchen-i Marshall Központhoz - tesz kísérletet. Ennek első kézzelfogható eredménye a 2006 júniusában Helsinkibe tervezett ún. Alumni Network szeminárium lett volna, de ezt kellő számú érdeklődő hiányában nem rendezték meg. Az Európai Biztonsági és Védelmi Akadémia honlapja projektjének megvalósítása folyamatban van. Az akadémia logójával kapcsolatban még nincs egyetértés, az Irányító Testület erre vonatkozóan a későbbiekben hozza meg a döntését.

Az Irányító Testület 2006. február 7-ei ülésén, nemzetközi távoktatási szakemberek részvételével megtárgyalta az internet-alapú távoktatási rendszer működtetésének lehetőségeit és pénzügyi hátterét. Az információs és oktatási anyagot különböző formában - EU ISS11 publikációk, általános információk a közös kül- és biztonságpolitikáról, az európai biztonsági- és védelempolitikáról, internet források és referenciák - kapják meg a hallgatók. Az ESDC honlapjának és a távoktatási rendszerének létrehozása alapvető fontosságú. Kezdetnek - a folyamat felgyorsítása érdekében - a Tanács honlapján biztosítanának helyet az akadémiának. Megoldás lehet az egyes nemzeti intézmények honlapjainak elérhetősége. Voltak egyéni kezdeményezések is, a második felsővezetői tanfolyam idejére a Belga Királyi Katonai Akadémia hozzáférhetővé tette a DOKEOS rendszerét. A rendszer e-learning és a tanfolyam menedzselő web-alkalmazás, amely a tanulási és együttműködési lehetőséget biztosított. A belga akadémia a tanfolyamok résztvevői számára külön portált hozott létre, ahol belépési kód és jelszó segítségével az akadémia tevékenységéről, tanfolyamairól, eseményeiről szerezhetnek információt.

Az akadémia alapításakor az internet alapú távoktatás megteremtése volt az egyik célkitűzés. Távlatokban egy virtuális védelmi akadémia kialakítása, megteremtése minden korábbit felülmúló oktatási és tanulási lehetőséget és hálózatot jelenthet. Képzeljük el, hogy a különböző országok egymástól akár több ezer kilométerre lévő kutatói kapcsolódhatnak virtuálisan egymáshoz és közös kutatási projekteken dolgozhatnak, továbbá hallgatók százai, ezrei férhetnek hozzá a kiváló egyetemek éjjel-nappal elérhető online tanfolyamaihoz. Képzeljünk el egy olyan modulrendszerű tanfolyamot, amely a különböző országok európai biztonság- és védelempolitika területén dolgozó munkatársai (katonák és civilek) számára akár az irodájukban ülve is elérhetővé válik.

Végezetül William Gibson témához kapcsolódó gondolatát idézem, amely szerint: ".a jövő már itt van, csak még nem terjedt el széles körben".12

Jegyzetek:

1 Lásd az French Institute of Higher National Defense Studies hivatalos honlapját, amelyen megtekinthetők az European Security and Defence College kísérleti tanfolyamára vonatkozó információk. http://www.ihedn.fr/cesd/index_en.php

2 Summary report on the XXIVth Conference of Commandants 4th Enlarged Conference, Bern 22, 23 and 24 March 1995

3 "Representatives of, inter alia , non-governmental organisations, academic institutions and the media, as well as members of the business community, may be invited to participate in ESDC training activities." In Council Joint Action 2005/575/CFSP of 18 July 2005 establishing a European Security and Defence College (ESDC), Official Journal of the European Union 26.7.2005

4 Lásd Council Joint Action 2005/575/CFSP of 18 July 2005 establishing a European Security and Defence College (ESDC), Official Journal of the European Union 26.7.2005

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/en/oj/2005/l_194/l_19420050726en00150018.pdf

5 A Pilot Course részletes tematikáját, a képzésben résztvevő oktatási intézményeket lásd az alábbi honlapon http://www.ihedn.fr/cesd/index_en.php

6 A felsővezetői tanfolyamra alezredes/ezredes, az orientációs tanfolyamra őrnagy és annak megfelelő polgári beosztás a beiskolázási szint.

7 SC/2006/07 REV 12 April 2006 First General Annual Report on ESDC Activities p. 8.

8 Az EU első önálló Európán kívüli katonai akciója a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

9 Lord Roberston 2001-ben a stratégiai képzés forradalma kifejezést használta, és fogalmazta meg ezzel kapcsolatos nézetét, lásd in: NATO-Where do we come from? What is the way ahead? Page 31-38, 50 th Anniversary of the NATO Defense College, 48 th Annual Conference and Seminar of Anciens, Rome 2001, Essay Series No.3.

10 Akadémia Végrehajtó Tanács magyarországi képviselője dr. Matus János professzor, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Biztonság- és Politikatudományi tanszék egyetemi tanára.

11 Lásd European Union Institute for Security Studies honlapot http://www.iss-eu.org/

12 "The future is here. It's just not widely distributed yet."

vissza a szöveghez