A fegyveres erő jelene és jövője a válságreagáló műveletek tükrében

A Magyar Tudomány Ünnepe 2006 rendezvénysorozat keretében a Magyar Hadtudományi Társaság Hadműveleti Harcászati Szakosztálya, együttműködve a Szárazföldi Műveleti Tanszékkel,  2006. november 9-én A fegyveres erő jelene és jövője a válságreagáló műveletek tükrében című konferenciát rendezett. A rendezvénysorozaton való részvétel már hagyománynak számít a szakosztály életében, mert minden évben a fegyveres erő átalakításával, feladatrendszerével, szerződésekben vállalt kötelezettségek teljesítésével kapcsolatos aktuális kérdések felvetésével és megtárgyalásával segíti a tudományos élet ezen területén dolgozók munkáját.

Ez a gondolat vezérelte a szakosztály, és a tanszék vezetését az idei év témaválasztása kapcsán is, mivel a szövetség és a tagállamok, ezen belül a Magyar Honvédség erői, az elkövetkező évtizedekben nagy valószínűséggel a válságok megoldása, valamint a válságreagáló műveletek keretén belül hajtanak végre feladatokat. A szervezeti keretek kialakításának, a tudományos igényű felkészítésnek elengedhetetlen feltétele ezen területek vizsgálata és feldolgozása. Ezt a célt kívántuk elérni e konferencia megrendezésével is. A négy fő területre és vezetési szintre elküldött felkérésre szinte azonnal igent mondtak az illetékes vezetők.

Dr. Hajdú István ezredes , a konferencia fővédnökének megnyitója után a Magyar Honvédség valamennyi vezetési szintjét képviselő előadók, négy fő témában tartották meg előadásukat.

A fegyveres erő jelene és jövője a válságreagáló műveletek tükrében címmel Juhász István vezérőrnagy a Honvédelmi Minisztérium Kiképzési Főosztály, főosztály vezetője kiemelte a téma aktualitását, majd ismertette a fegyveres erő egészére vonatkozó feladatrendszert, amely elsősorban a vállalt kötelezettségek teljesítése érdekében került kialakításra, majd a szervezeti átalakítás és a jövőt meghatározó kérdésekkel foglalkozott, végül válaszolt a hozzászólók által feltett kérdésekre.

A szárazföldi csapatok helye, szerepe, feladatai a válságreagáló műveletekben címmel Szabó László ezredes a Magyar Honvédség Szárazföldi Parancsnokság Hadműveleti és Kiképzési Főnökség, főnöke, összefoglalta a szárazföldi erők jelenlegi, és várható feladatait, a végrehajtáshoz szükséges szervezeti felépítést, a felkészítés elveit és lehetőségeit.

Dr. Gáspár Tibor vezérőrnagy a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Parancsnokság parancsnoka „A válságreagáló műveletek logisztikai támogatása” címmel megtartott előadásában rámutatott azokra a nehézségekre, melyekkel jelen pillanatban és a közeljövőben is meg kell küzdeni, elsősorban az egyre szűkülő anyagi erőforrások nyújtotta lehetőségek következtében.

Zelei István ezredes a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság megbízott hadműveleti főnöke, A légierő lehetséges feladatai a válságreagáló műveletekben címmel tartott előadásában, a válságreagáló műveletek azon területeit emelte ki, amelyekben a légierő meglévő képességeit a leghatékonyabban tudja alkalmazni, továbbá felvázolta azokat a szervezeti és technikai fejlesztéseket, amelyek végrehajtása után a feladatok szélesebb spektrumában lesz képes a légierő önálló, és a szárazföldi erőket támogató feladatai végrehajtására.

A konferencia zárásakor Dr. Hajdú István ezredes megköszönte az előadók és a résztvevők munkáját, a Magyar Hadtudományi Társaság által az előadóknak biztosított Hadtudományi Lexikonokat, és kitűzőket adott át.

A konferencián részt vettek egybehangzó véleménye szerint ismét egy tartalmas jól hasznosítható anyagot sikerült a hadtudomány művelői számára közvetíteni, amelyet a Hadtudomány egy későbbi számában kívánunk megjelentetni.

Juhász József alezredes

« 2006/4. Tartalom