Megnyitó

Szabó Miklós rektor úr szavaihoz csatlakozva a Magyar Hadtudományi Társaság nevében üdvözlöm konferenciánk minden részvevőjét. Mindenekelőtt szeretném megköszönni a két társ-szervezőnek, a Honvédelmi Minisztériumnak és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemnek az előkészítésben nyújtott támogatást.

A tudománynak, értelemszerűen a hadtudománynak is többrétegű szerepe és rendeltetése van. Egyrészt elemeznie kell a rendelkezésre álló ismeretanyagot, a lezajlott eseményeket és történéseket, másrészt – éppen az elemzésekből levont következtetések alapján – prognózisokat, előrejelzéseket kell adnia. A jövőbelátás képessége az a tulajdonság, amely az emberiség számára a tudomány értékét meghatározza. Ez a képesség elengedhetetlen mindenféle tervezéshez.

Az előrelátás és a tervezés a hadügyben is nélkülözhetetlen. A hadügy kétszeresen is veszélyes üzem: életveszélyben vannak a feladatukat végrehajtó, harcoló katonák, de halálos veszélyt idéz föl az a vezetés is, amely nem kellő tudományos megalapozottsággal tervez, szervez és vezeti a csapatokat, amely alá- vagy fölébecsüli a veszélyeket illetve saját képességeit ezen veszélyek elhárítására.

Ilyen gondolatok inspirálták a Magyar Hadtudományi Társaságot, amikor a mai konferencia témáját megválasztotta. Arra gondoltunk és azt reméljük, hogy a konferencián megfogalmazódó nézetek, szempontok és állásfoglalások hasznosak lehetnek a Szövetség vezető szervei, akár már a közeli napokban Szlovéniában összeülő védelmi miniszteri értekezlet számára is.

Hosszabb távra is tervezünk azonban: a konferencia teljes, szerkesztett anyagát megjelentetjük a Hadtudomány című folyóirat ez évi 4. számában, és közreadjuk természetesen az interneten is. Remélhetőleg sokak számára lesz hasznos olvasmány, sokan találnak majd benne újszerű gondolatokat.

A Hadtudományi Társaság a konferenciát – függetlenül a szeptemberi dátumtól – a Tudomány Ünnepe alkalmából rendezendő eseménysorozat részének tekinti. Ezzel kívánunk a magunk részéről hozzájárulni az ünnep fényéhez és sikeréhez.

Még egyszer köszöntöm a részvevőket, köszönöm az impozáns megjelenést és eredményes munkát kívánok a konferenciának.

 

Nagy László
a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke

« 2006/4. Tartalom