Tóth István

Az iraki hadsereg tisztjeinek felkészítéséről

A NATO iraki kiképző missziójában (NATO Training Mission in Iraq – NTM–I) közel 160 katona (NATO- és PfP-tagországok képviselői) vesz részt, akik az iraki biztonsági erők (ISF) állományának felkészítésében nyújtanak segítséget. A NATO 2005 júniusában felajánlott képzési lehetőséget az iraki ideiglenes kormány fontos hozzájárulásként értékelte a formálódó fegyveres erőinek kiképzéséhez, így augusztusban már meg is kezdődhetett az NTM–I törzs felállítása, az iraki fél képzési igényeinek felmérése. A NATO kiképző tevékenysége az ISF összetételére (iraki hadsereg, rendőrség, határőrség) tekintettel széles spektrumot ölel át, amelyet az amerikai hadsereg kijelölt kiképzési szervezetével (Military Training Team – MiTT) szorosan együttműködve, de minden tekintetben függetlenül hajt végre.

Az NTM–I keretében Bagdadban telepített magyar kiképző kontingens állománya 4 különböző területen (NTM–I törzs, Iraki Katonai Akadémia, Iraki Szárazföldi Erők Parancsnokság, Nemzeti Műveleti Központ) vesz részt az ISF tábornokainak, tisztjeinek és tiszthelyetteseinek felkészítésében. Megtiszteltetésnek, s egyben nagy kihívásnak tekintettem az általam önként vállalt iraki missziós feladatot, amelyet 2005 decemberétől idén június közepéig az iraki hadsereg szárazföldi erőinek parancsnokságán (Iraqi Ground Forces Command) létrehozott NATO kiképző csoport vezetőjeként láttam el. A 11 fős NATO-csoport feladata a G1-től a G-6-ig terjedő iraki részlegek állományának (tábornokok és főtisztek) kiképzése az alábbi tevékenységi köröket foglalja magába:

  • a hadászati-hadműveleti elvek, eljárások átadását;
  • az alárendelt csapatok mindennapi tevékenységének (kiemelt figyelemmel a felderítési, a hadműveleti és logisztikai feladatokra) irányításához kapcsolódó feladatok konzultációs formában történő elsajátítását, kiegészítve rendszeres parancsnoki törzsvezetési gyakorlatokkal;
  • az együttműködésre kijelölt ISF szervezeti elemekkel, miniszteriális szervekkel való együttműködés tartalmi és formai elemeinek kimunkálását, gyakorlati alkalmazásukat.

A felsorolt feladatok mellett első lépésként a személyi számítógép használatára, a törzsmunkában való gyakorlati alkalmazásának elfogadására kellett az iraki tiszteket megtanítani, akik korábbi beosztásaikban egyáltalán nem találkoztak ezzel a „kihívással”. A kiképzés során nagy segítséget jelentett számunkra, hogy az iraki tisztek nagy többsége figyelemre méltó harci tapasztalattal (irak–iráni háború, első Öböl-háború) rendelkezett, és kreatív módon illesztette azokat az új ismeretek rendszerébe.

Fontos feladatunknak tekintettük az alárendelt csapatokról, a beosztott állományról, az egyes harcosról, azaz az emberekről való átfogó gondoskodás, elsősorban életüknek harci körülmények között történő megóvásának elfogadtatását, egy merőben új szemlélet meghonosítását. A katonai jelentésekből, a hírügynökségek tudósításaiból viszonylag pontosan tudjuk milyen súlyos áldozatokkal járnak az iraki harcok mind a koalíciós erők, mind az ISF számára. Az iraki kormányellenes erők és az al-Kaida iraki szárnya az aszimmetrikus hadviselés keretében folyamatosan fejleszti harceljárásait, hogy hatékonyabb (PR szempontból hatásosabb) csapásokat mérjen a szemben álló katonai erőkre, s közben a polgári áldozatok növekvő számával demoralizálja a helyi lakosságot, növelve a koalíciós erők iraki jelenlétét ellenzők táborát.

A személyi számítógépek használatának elsajátítása gyorsította a felderítési adatok, információk feldolgozásának, elemzésének folyamatát, segítette a vezetett csapatok (10 hadosztály – melyből egy harckocsi hadosztály (a magyar kormány felajánlásaként átadott 77 db T–72 harckocsival)) eredményesebb alkalmazását az ország különböző térségeiben. Természetesen az ISF kiképzésének végső célja, hogy önállóan képesek legyenek ellenőrzésük alatt tartani az ország egész területét, biztosítani a belső stabilitást és az ország területi egységét, államhatárainak védelmét, amely csak egy hosszú, időben elnyúló folyamat eredményeként valósulhat meg. Az iraki vezetés részben saját erőfeszítései, illetve a NATO-tagországok felajánlásai (adományai) révén folyamatosan javítja az ISF állományának egyéni felszereltségének színvonalát (pl. repeszálló-mellény, kevlár sisak, a helyi klimatikus viszonyokhoz illő ruházat biztosítása), valamint növeli a csapatok harci és haditechnikai eszközökkel való ellátottságát mind minőségi, mind pedig mennyiségi tekintetben.

Az NTM–I működése az iraki szárazföldi erők vonatkozásában elválaszthatatlan az amerikai hadsereg kijelölt kiképzési szervezetének (MiTT-csoport) kiképző tevékenységétől, amely a mindennapi, a valós katonai helyzethez igazodó harcászati kiképzést biztosította az iraki félnek mind az IGFC, mind az egyes hadosztályok és zászlóaljak szintjén. Közös kiképzésünk koordinált, egy irányba mutató tervezése során folyamatosan együttműködtünk az iraki féllel, maximálisan figyelembe véve igényeiket, javaslataikat. Ez a partneri viszony biztosította, biztosítja az IGFC folyamatosan rotáló-megújuló tiszti állományának magas szintű felkészítését, a kitűzött cél elérését.

Az Irakban eltöltött 6 hónap, az iraki hadsereg tisztjeinek felkészítésében való részvétel számomra is a tanulás, a tapasztalatszerzés és a megmérettetés lehetőségét nyújtotta. Az iraki koalíciós erők képviselőivel és az irakiakkal történt mindennapi találkozások, a közös felkészülés és kiképzés gazdagította hadszíntéri ismereteimet, szakmai tapasztalataimat.

« 2006/4. Tartalom