Az MHTT publikációs lehetõségei az interneten

A Magyar Hadtudományi Társaság egyre nagyobb mértékben igyekszik felhasználni a technika, az információs társadalom nagy vívmányát az elektronikus számítógépek, az Internet által felkínált lehetõségeket. A Társaság Internetes honlapja folyamatosan bõvülõ tartalommal és formában bemutatja a szervezet mûködésével, szervezeti életével kapcsolatos kérdéseket; információkat szolgáltat a kutatások eredményeirõl, állásáról, a tervezett vagy megtartott rendezvényekrõl, az elnökség és a bizottságok fontosabb határozatairól, a szakosztályok életérõl stb. A honlapról letöltendõ információk sorában fontos helye és szerepe van a Társaság fórumának a Hadtudománynak is, amely a kutatók szellemi termékeit adja közre cikkek, tanulmányok formájában.

A szerkesztõbizottság legutóbbi ülésén a honlapról letölthetõ információk bõvítését javasolta, elsõsorban olyan taulmányokkal, cikekkel kapcsolatban, amelyek a szerkesztés eddigi gyakorlata szerint a terjedelmi kötöttségek miatt – a negyedévenként megjelenõ kiadványunkban a cikkek száma , oldalterjedelme behatárolt – csak jelentõs rövidítéssel kerülhettek közlésre. A nagyobb terjedelmû (20–60 oldal) írások egységének megbontása azonban nem mindig szerencsés, ugyanis igazi értékük akkor marad meg, ha együtt van a szerzõk által jól átgondolt és jól felépített mondanivaló. Az ilyen tanulmányoknak is tudományos értékük van, elismert szakemberek (kutatók) állnak mögöttük, tehát megoldást (közlést) várnak és érdemelnek.

A Hadtudomány Szerkesztõbizottságának javaslatát – dr. Padányi József az SzB elnökének elõterjesztésében –   az MHTT elnöksége 2006. május 26-ai ülésén elfogadta. A határozat szerint az ilyen tanulmányok – természetesen tartalmi és formai szempontból igényesen elõkészítve, tudományos igényû írásnak elismerve – a jövõben a nyomtatott formában megjelenõ Hadtudománnyal együtt, az adott szám elektronikus mellékleteként jelennek meg az interneten.

A fentieknek megfelelõen a folyóirat jelen számában kísérleti jelleggel közzé tesszük dr. Bukovics István nyá. mk. tûzoltó vezérõrnagy: Logikai „nemvalószínûségi” kockázatelemzés címû tanulmányának egy rövidített formáját és a folyóirat mellékleteként (Interneten) a teljes változatát. A jövõben amennyiben olvasóink, fõleg szerzõink is elfogadják a közlés ilyen formáját, a nagyobb terjedelmû tanulmányokat, az adott számok mellékleteként kezelve csak az Interneten, a Társaság honlapján tesszük hozzáférhetõvé.

a Szerk.

« 2006/3. Tartalom