A Hadtudományok Bolyai János Kutatási Ösztöndíjasai 2006

A kormány 1997-ben rendeletet hozott a posztdoktori foglalkoztatás rendszerének kialakítására és ennek keretében a Bolyai János Kutatói Ösztöndíj létesítésére. A Bolyai-ösztöndíj kifejezetten a fiatal (kezdetben 40, 2002-tõl 45 év alatti), tehetséges kutatók anyagi támogatására, „a kiemelkedõ kutatási-fejlesztési teljesítmény ösztönzésére és elismerésére” létesült. Ugyanezen rendelet intézkedett arról, hogy „az ösztöndíjat független, szakmailag és tudományos szempontból autonóm, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által az MTA köztestületi keretei között létrehozott Kuratórium ítélje oda nyilvános pályázati rendszerben.”

A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratóriuma 1998-évi megalakulása óta, évente hirdette meg, bírálta el és ítélte oda a Bolyai-ösztöndíjat. 1998-tól 3433 pályázatot adtak be és 1411 ösztöndíjat ítéltek oda. A túljelentkezés évente átlagosan 2,4 szeres volt, ami igazolja az ösztöndíj töretlen népszerűségét. Megállapítható, hogy a Bolyai-ösztöndíj jól illeszkedik a hazai ösztöndíjak láncolatába (Békésy, Magyary, Bolyai, Széchenyi) és betölti szerepét a tudományos utánpótlás képzésében (PhD, MTA doktora cím, MTA levelezõ, illetve rendes tagja).

Az ösztöndíj egy-, kettõ-, háromévi idõtartamra nyerhetõ el, melyet az ösztöndíj mindhárom évében kiemelkedõ teljesítményt nyújtó kutató ismételten megpályázhat és elnyerhet.

A Kuratórium a pályázatokat tizenegy szakértõi kollégium közreműködésével bírálja el, melyekben minden szaktudomány képviseletét egy-két tudós látja el. A Kuratórium a beérkezett pályázatok áttekintése után megállapítja az egyes szakértõi kollégiumok által ösztöndíjra javasolható pályázatok számát, melynek alapja a beérkezett összes pályázat és a kiosztható ösztöndíjak aránya. A szakértõi kollégiumok tudományterületeikre érkezett pályázatok összességébõl ugyanebben az arányban tesznek javaslatokat az ösztöndíj odaítélésére. A szakértõi kollégium munkája során minden pályázatot két egymástól független szaktudós bírál el elsõként, majd ezen bírálatok ismeretében a kollégium az egyes pályázatokat összehasonlító-elemzõ vizsgálatnak veti alá és rangsorolja. A kuratórium a javasolt rangsoron nem változtat, csak vitás esetekben él döntési jogával, illetve bizonyos esetekben – kizárólag tudománypolitikai megfontolások alapján – a 11 szakértõi kollégium által javasolt személyeken túl is odaítélhet néhány ösztöndíjat. Az elbírálásnak ez a rendje messzemenõen biztosítja azt az elvet, hogy a szaktudományok a maguk szakmai szükségletei és értékrendje által követett módon, valóban függetlenül hozzák meg döntéseiket.

A Kuratórium az ösztöndíjban részesülõk tudományos tevékenységét folyamatosan figyelemmel kíséri és értékeli. Az ösztöndíjasok éves és záró kutatói jelentésekben adnak számot munkájukról, melyek fõ szempontjait a Kuratórium határozta meg. A beérkezett kutatói jelentéseket általában az ösztöndíjas pályázatának elbírálásában résztvevõ egyik szakértõ értékeli és terjeszti a szakértõi kollégium elé, melynek javaslata alapján a végsõ értékelést a Kuratórium végzi el. A Kuratórium a kiemelkedõ szakmai minõsítést elérõ végzett ösztöndíjasoknak Bolyai Emléklapot adományoz. Közülük évente maximum 15 fõnek, a szakértõi kollégiumok javaslata alapján, az MTA Bolyai Plakettet ítél oda.

Az ösztöndíj odaítélését az MTA és a Kuratórium elnöke által aláírt oklevél igazolja. A Kuratórium által kezdeményezett – évente megrendezésre kerülõ – „Bolyai-nap” keretében kerül sor az MTA Bolyai Plakettek és a Bolyai Emléklapok, valamint az ösztöndíj odaítélését tanúsító oklevelek átadására. A „Bolyai-nap” színvonalát növelik a kiemelkedõ eredményt elért ösztöndíjasok szakmai elõadásai. Az Akadémiához, az ösztöndíjhoz kötõdést erõsíti a Bolyai-jelvény is, amelyet minden ösztöndíjas megkap az oklevéllel együtt.

A 2006-os év sem múlt el anélkül, hogy a Hadtudomány képviselõinek munkáját ne ismerjék el. Június 28-án a Magyar Tudományos Akadémián adták át azt a 150 ösztöndíjat, amelyeket 628 érvényes pályázatból választott ki a zsűri. Idén három hadtudós – Dr. Haig Zsolt alezredes, Krajnc Zoltán alezredes, Rajnai Zoltán alezredes (valamennyien a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi egyetem oktatói) – érdemelte ki az ösztöndíjat és kapott lehetõséget arra, hogy három éven át az Akadémia anyagi támogatásával kutassanak.

Az idén befejezett 155 kutatás értékelése is hozott sikereket. A Kuratórium kiemelkedõ eredménnyel fogadta el dr. Cziva Oszkár tűzoltó ezredes, dr. Padányi József ezredes és dr. Sipos Jenõ alezredes beszámoló jelentését. A legjobb 15 beszámoló közé került Dr. Padányi József ezredes jelentése, aki így Bolyai-plakettet vehetett át Marosi Ernõtõl, az MTA alelnökétõl.

a Szerk.

« 2006/3. Tartalom