Mezey Gyula

Egy gyors testületi döntéshozatalt támogató szakértõi rendszerrõl

Az általam tervezett „Baleset–2005” baleseti döntéstámogató rendszer alapvetõen a mûszaki balesetek, tûzesetek, környezet szennyezések, katasztrófák (továbbiakban: baleset) és az azok hatásai elleni védekezés (továbbiakban: védekezés) bevetési döntéstámogatását szolgálja, amennyiben a védekezéshez az erõ- és eszközszükségletek szisztematikus meghatározásának szoftveres támogatását adja. Összhangba hozza a helyszínen védekezõ kárhely-parancsnok és a távoli központban levõ, a védekezést irányító döntéshozó testület álláspontját, a különbözõ együttmûködõ szakmák egyetlen közös helyzetképét alakítja ki.

Mindezt gyorsan hozza létre, akkor, amikor még kevés és töredékes információ áll csak rendelkezésre. A múlt eseményeire támaszkodó szakértõi tudásbázisra támaszkodva felsorolja a szükséges ellenõrzési szempontokat fontossági sorrendben és segíti a veszélyhelyzeti terv, vagy a megtörtént baleset és a védekezési körülmények szisztematikus elemzését. Emellett segítséget ad (elõzetesen és/vagy utólagosan) a baleseti helyzetek és védekezés (belsõ, illetve hatósági) vizsgálatához is.

A fenti felhasználói célt az alábbi három program együttese valósítja meg:

1. Baleseti helyzet-jellemzéshez erõ- és eszközigények szisztematikus meghatározásának céljából ellenõrzõ-lista készítõ program.

2. Baleseti védekezés döntéstámogatásához eseményfa és ellenõrzõ-lista készítõ program.

3. Védekezési erõ- és eszközelemzõ és bevetési adatlap-készítõ program.

A szakértõi rendszer válaszideje megfelelõ, mivel a szokásos, kereskedelmi forgalomban beszerezhetõ hardvert használja, és éppen emiatt elérhetõ árú.

Fenti programcsomag rendszertervét önállóan elkészítettem, a szoftvernek európai elterjesztés céljára való bevizsgálása az EU Interreg III C WG 3 keretében folyamatban van. A programokat Gyimóthy Géza, a programterveket dr. Karap Géza készítették, közös tulajdonú (1/3–1/3–1/3) rendszerünk szerzõi jogvédelem alatt áll.

A szakértõi rendszer tudásbázisát (mintegy 100 000 jelentésre, esetpéldára támaszkodva) dr. Karap Géza építette fel, ami végsõ fokon esetpélda-alapú. A tudásbázis végül több modellben testesül meg. Az egyes modelleket, amelyek hierarchikus kategória-rendszerek, az automatikus osztályozás általam kialakított módszerét alkalmazva („DBC” program, Mezey–Lévai: Adatbázis-elemek automatikus osztályozása, Bp. Akadémiai Kiadó 1988) állította elõ dr. Karap Géza. A kapott pre-koordinált osztályozás a késõbbiekben taníthatóvá alakítható, azaz poszt-koordinált osztályozás is igény szerint kifejleszthetõ. A szakértõi rendszer kifejlesztéséhez egyáltalán nem használtunk keretrendszert (shell).

A rendszer modelljeinek egyik fajtája a káresetek helyzetleírására alkalmas ún. „ helyzet-fa”. A ténylegesen tapasztalt helyzetek sokaságának prekoordinált osztályozására alkalmas csoportosító szempontok a fa szögpontjai. A program a helyzet-kategóriákat nem fa, hanem képernyõ-táblázatból kiválasztásos menü formájában strukturálva ábrázolja.

A modellek másik fajtája a ténylegesen megtörtént védekezések jellemzõ kategóriáit mutatja be az ún. „ esemény-fa”, az ágaihoz rendelt kockázatokkal együtt. A program a cselekvési alternatívákat sem fa, hanem képernyõ-táblázatból kiválasztásos menü formájába strukturáltan ábrázolja.

A tapasztalat szerint sikeres válaszreagálások esetpéldáit figyelembe véve a program megjelöli a konkrét helyzetben legkevésbé kockázatos, általa tanácsolt alternatívát.

A baleseti védekezés döntéstámogatása azt jelenti, hogy a 2. program elõször egy, a tapasztalat szerinti, mindegyik szóba jövõ alternatívát átfogó általános eseményfát állít fel. Ebbõl ezután egy, a konkrét helyzet jellemzésének megfelelõen leszabott eseményfa készül. Ez az ún. leszabott eseményfa automatikusan készülhet, mivel mind az általános eseményfa adatait, mind a konkrét helyzetet jellemzõ adatokat az 1. program a 2. program bemenetére átadja.

A 2. programban szereplõ szakértõi ismeret (pl. a tárolt szakfeladat-rend) alapján az 1. program tanácsot ad a konkrét helyzetben javasolt védelmi intézkedésekre. Ezt a javaslatot a kárparancsnok természetesen felülbírálhatja.

A 3. program a parancsnok által megválasztott intézkedések végrehajtásához szükséges erõ- és eszközfajtákat és annak mennyiségét – jogszabályi normákat figyelembe véve – kalkulálja ki és ennek alapján bevetési adatlapot készít.

Hordozható számítógépen az ûrlapokat a helyszínen bejelölve a kárparancsnok döntése számítógépes támogatásban részesül. Mindhárom program mind a központilag, mind a decentralizáltan hozott döntések esetében, akár éles helyzetben és kiképzés során a védelmi tervek készítésében, válságdöntések oktatásában is alkalmazható.

Alkalmazását javasolom a ZMNE-n 2006-ban kialakításra kerülõ Válság- és konfliktuskezelõ oktató- és kutató központban, a BM Védelmi Hivatalában, az OKF-en. A kezelhetõ balesetek köre kiterjeszthetõ további válságdöntések (pl. a befogadó nemzeti támogatás, a járványügy, stb.) területeire is.