EMLÉKEZZÜNK RÁJUK!

DR. SZTANEK ENDRE nyá. ezredes,
(1943–2005. április 5.)

Az élet néha mellbevágóan kegyetlen tud lenni. Alig egy hónap telt el azóta, hogy a Magyar Polgári Védelmi Szövetség 2005. évi küldöttközgyûlésén a fiatalítás jegyében döntöttünk, hogy Bandi – közismert közvetlensége, szerénysége révén mindenki így nevezte – átvette tõlem a szakmai elnöki stafétabotot. Alig néhány óra telt el azóta, hogy április 4-én délelõtt Vele és Tóth Károly nyá. ezredessel meglátogattuk súlyos beteg bajtársunkat Ruttkai István nyá. ezredest, amikor ötödikén reggel tragédiáról, halálról kaptam hírt. Sztanek Endre és Ruttkai István az éjszaka örökre eltávozott közülünk. Nem akartam elhinni a hallottakat. Azt tudtam, hogy Ruttkai súlyos beteg, de, hogy az örökké vidám Bandi, aki akkor és ott elõzõ nap még tele volt tervekkel, elgondolásokkal, már nincs közöttünk. Sztanek Endre, a kiváló katona, a katonatudós, a jó bajtárs, önzetlen barát nincs többé.Érettségi után egy életre hívatásának választotta a haza védelmének egész embert kívánó gyönyörû, és nehéz szolgálatát.

Katonai pályafutása, tehetségének és szorgalmának megfelelõen nyílegyenes és gyors volt. Stációi: Egyesített Tiszti Iskola harckocsizó szak, csapatszolgálat, Zrínyi Akadémia, csapatszolgálat, Vezérkari Akadémia Moszkvában, hadosztály törzsfõnök Kiskunfélegyházán. Ezt követõen ismerkedett meg a polgári védelemmel, és lett alig öt év múlva országos parancsnoka, majd a hátországvédelem következett. Ekkor jegyezte el magát a hadtudománnyal. Sikeresen megvédve disszertációját a hadtudomány kandidátusa lett. Nyugállományba vonulását követõen a Magyar Polgári Védelmi Szövetség fõvárosi szervezetének szakmai elnökeként, és az Országos Elnökségének alelnökeként tervezte, szervezte  a tanuló ifjúság polgári védelmi felkészítését. Erejét és idejét megosztotta a hadtudomány terén végzett kutatómunka, és a Magyar Hadtudományi Társaság Polgári Védelmi Szakosztályának elnökeként a szakosztályi feladatok szervezése, irányítása között. Kiemelkedõ érdemeket szerzett a tömegpusztító fegyverek proliferációjának a lakosságvédelemre és felkészítésére gyakorolt hatásainak kutatásában, új védelmi elvek kidolgozásában. Oldalakon lehetne még az alkotóélete teljében váratlanul elhunyt bajtársunk munkáját, terveit bemutatni, de az is kevésnek bizonyulna. Tudomásul kell vennünk a megváltoztathatatlant, azt az örök igazságot, hogy minden ember egyedi, egyszeri személyiség és pótolhatatlan. Bandi, megjelent mûveidben és emlékeinkben örökké fogsz élni.

Dr. Pataky Iván


DR. PÁRDI MÁTYÁS nyá. rendõr alezredes

Az MHTT Belügyi Szakosztálya megrendülten értesült arról, hogy 2005. április 19-én, életének 57. életévében elhunyt dr. Párdi Mátyás nyá. rendõr alezredes, a hadtudomány kandidátusa, a Rendõrtiszti Fõiskola Bûnügyi Tanszékének volt munkatársa, a szakosztály elsõ elnöke, akit szerettei körében Bicskén, 2005. május 10-én helyeztek örök nyugalomra.

Dr. Párdi Mátyás 1990-tõl volt tagja a Társaságnak. 1991 közepén aktívan részt vett a BM területén a rendvédelmi kérdések kutatását, mûvelését felvállaló – akkor még a fogalom helyét, szerepét, hovatartozását is keresõ – több mint 150 taggal megalakult Belügyi Szakosztály szervezésében, amelynek elnöke lett. A szerény, halkszavú, de mindig célratörõ, következetes ember a szakosztály életének aktív szervezõje volt, elnöksége alatt a közösség eredményes munkát végzett a rendvédelem területén újként jelentkezõ, elméleti és gyakorlati kérdések megalapozásában, kutatásában.

Mátyás, búcsúznak Tõled a Társaság és a szakosztály tagjai. Nyugodjál békében, emléked hálás szívvel, kegyelettel megõrizzük!

 

Barta Vámos László