A TÁRSASÁG HÍREI

A 2004. évi pályázatokról

Eltérõen a 2003-as évtõl – amikor pénzhiány miatt nem írtunk ki pályázatot – 2004-ben ismét meghirdettük a Magyar Hadtudományi Társaság pályázatát. 12 jeligés pályamû érkezett be, ezeket megfelelõ szinten elbíráltattuk, és a múlt év végén eredményt is hirdettünk (az elnökség december 10-ei ülésén hagyta jóvá az IB javaslatát).

A kiírásnak megfelelõen kiadtunk egy elsõ, két második és három harmadik díjat. Elsõsorban a díjazott mûvek szerzõinek (de a többieknek is) felkínáltuk, hogy szerkesztett formában a Hadtudomány ezévi számaiban közöljük anyagaikat. A legtöbben élni kívánnak illetve már éltek is a lehetõséggel.

Az elõzõ évekhez viszonyítva megközelítõen azonos minõségû pályamunka érkezett be. Az általános tapasztalat az, hogy a kidolgozott értékelési módszer kiegyensúlyozott eredményt hozott, és a késõbbiekben is jól használható lesz. A pályázat költségvetési fedezetének biztosítása, valamint a kiadott felkérések, szerzõdések, bírálati okmányok és összesítõk kidolgozottsága egyrészt zökkenõmentes munkát tett lehetõvé a vezetõség számára, másrészt a bíráló szakértõk és a pályázók is fennakadás nélkül megkapták tiszteletdíjukat. A Társaság 2004. évi tudományos cikkpályázata sikeresen zárult.

Elhatározott szándékunk, hogy ha anyagi helyzetünk nem fordul még rosszabbra, ez évben is ki fogjuk írni a Hadtudományi Társaság pályázatát.

A pályázatok kérdéséhez tartozik még négy téma.

- Az egyik, hogy a Currus Részvénytársaság – Horváth József elnökhelyettes közvetítésével – felajánlott 150 ezer forintot az MHTT részére pályázat kiírására az Rt. által meghatározott témában (BTR korszerûsítése). Természetesen kiírtuk a pályázati felhívást, amelyre egyetlen értékelhetõ pályázat érkezett be, ezt 30 ezer forinttal díjaztuk. A pályamûvet eljuttattuk a Currus részvénytársasághoz, összességében az akció 120 ezer forint megtakarítást hozott.

- A másik esetben viszont mi (mármint a Társaság szakértõi csoportja) vettünk részt eredményesen a Honvédelmi Minisztérium által kiírt pályázaton, amelynek témája a haderõreform volt. Az elnyert másfél millió forintból – a honoráriumok kifizetése után – szintén megmaradt mintegy 400 ezer forint, amelyet az anyag publikálására fordítottunk (részben a Hadtudomány már említett összevont számában, részben pedig önálló kiadvány formájában).

- A harmadik pályázati hír, hogy együttmûködõként csatlakoztunk – a HM OTF javaslatára – egy Európai Unió-s (úgynevezett HEFOP) pályázathoz, amelynek tárgya: Térségi Integrált Szakképzõ Központok létrehozása és infrastrukturális feltételeinek javítása. Ez egy oktatási program, amelybe a Magyar Hadtudományi Társaság elsõsorban szakértõkkel kíván bekapcsolódni, vagyis szellemi kapacitással, amellyel bõven rendelkezünk. A pályázat eredményérõl késõbb tudunk beszámolni.

- Végül a negyedik: önálló pályázatot nyújtottunk be a Nemzeti Civil Alapprogramok kollégiumához. A pályázat civil szervezetek tisztségviselõinek illetve dolgozóinak továbbképzését szolgálja. Mi 490 ezer forint kihatású pályázati anyagot adtunk be. Az elbírálás a napokban fejezõdött be, pozitív eredménnyel: pályázatunkat elfogadták.

 

« Vissza a 2005/1. tartalomhoz