HADTUDOMÁNY IX. évfolyam, 3-4. szám

VEZETÉS-KIKÉPZÉS


Gál Anna

A hivatásos katona társadalmi szerepéről

A szerző cikkében a hadsereg és legfőbb alanya, a katonatiszt társadalmi szerepét és átalakulásának állomásait tekinteni át, miközben bemutatja az ezzel kapcsolatos viták fő csomópontjait, illetve a Magyar Honvédség rendszerváltás utáni útkereséséhez, reformjához kapcsolódó, a témával összefüggő egyes nézeteket is.

Az egyik legrégibb mesterség a katonáé, fejlődése a társadalmak átalakulásához és a technika fejlődéséhez kapcsolódik. A technika, a munkamegosztás fejlődése, a polgári társadalom és a nemzetállamok létrejötte tette szükségessé az állandó hadsereg vezetésére, irányítására alkalmas hivatásos tisztikar kialakulását és hívta azt életre a 19. században.

A katonatiszt a társadalomban betöltött szerepe és sajátos jellemzői alapján különbözik minden más foglalkozástól és hivatástól. Napjaink modern társadalmában a hadsereg helye és szerepe is megváltozott, ami maga után vonta a hadsereg, valamint a katonatiszt iránt támasztott társadalmi elvárások, követelmények átalakulását is.

A jogi szabályozást tekintve a modern társadalmak gyakorlatában a hadsereg és a társadalom viszonyának kétféle felfogása alakult ki. Az egyik, az USA-ban elfogadott, amely szerinti megközelítés tudatosan elkülönített, sajátos helyet jelöl ki a hadseregnek a társadalomban, “Mi mások vagyunk, sajátos rendszerben működünk, sajátos magasztos értékeket hordozunk azért, hogy megvédhessünk titeket.”1 Az európai gondolkodást tükröző megítélés abból indul ki, hogy a hadseregnek integrálódnia kell a társadalomba. “Mi (katonák) ugyanolyanok vagyunk, mint ti (civilek), legfeljebb egy nagyon kicsit különbözünk, ezért fogadjatok el minket.”2 A Magyar Honvédségnek a társadalommal való kapcsolatát kifejező jogi szabályozását az európai megközelítés jellemzi, a katonára, a tisztre, mint egyenruhás állampolgárra tekint. Ennek alapján a katonák alapvető jogait csak a lehető legkisebb mértékben, a szolgálat sajátosságai miatt feltétlenül szükséges mértékben lehet korlátozni, amelyet a törvényi szabályozás igyekszik többletszolgáltatásokkal ellentételezni.

A katonai professzió tartalmi jellemzőit vizsgálva dr. Szabó János két, egymástól eltérő szemléletet mutat be. Az egyik szerint, Huntingtonra alapozva, a katonára, mint az állami politika eszközére tekintenek és elsősorban szakmai-technikai képzettségét emelik ki, a másik, Janowitz álláspontját fogadva el, inkább a katonának az emberi kapcsolatok megértésén alapuló menedzseri funkcióit állítja a középpontba.

A katonai hivatás tartalma

Vizsgáljuk meg először a katonai hivatást 1957-ben publikált művében legátfogóbban elemző amerikai szerző, S. Huntington nézeteit! Általánosan elfogadott megállapítása szerint a tiszti hivatás jellegét három alapvető mozzanatban szokás megragadni: a speciális illetékességben, az univerzális felelősségben és a testületi jellegű működésben3.

A katona a nemzet egyik alapfunkciójában, a biztonság és a védelem biztosításában rendelkezik speciális illetékességgel. Huntington szerint a speciális illetékesség olyan normák összessége, amely elkülöníti a megfelelő szakértelem, ismeret és jártasság képviselőit egyfelől a kívülálló laikusoktól, másfelől az adott illetékesség szintje szerint egymástól is.

A rendkívül sokféle, sokszor a polgári életben is megtalálható szaktudással rendelkező speciális illetékesség, ami megkülönbözteti a tisztet csaknem minden civiltől, illetve a védelmi szektor más szereplőitől, H. D. Lasswelltől eredő szóhasználattal: “az erőszak kezelése”. Ez magában foglalja az erőszak alkalmazására alkalmas haderő megszervezését, felszerelését, kiképzését, működésének megtervezését, vezetését és irányítását – háborúban és békeidőszakban egyaránt. Ilyen speciális feladatot a hadseregben csak a tisztek látnak el, a kisegítő hivatást ellátó tiszthelyettesek, az erőszakot konkrétan végrehajtó sorkatonák, sőt a tisztikarba formálisan beletartozó szakemberek, például a jogászok nem képesek erre. A tiszt szakértelme más, mint a mesterség, széles körű általános műveltségre támaszkodó, átfogó szakmai képzésben megszerezhető, rendkívül bonyolult szaktudást jelent. A tisztek illetékessége az irányításukra bízott szervezetek nagysága és a megoldandó feladatok összetettsége szerint különbözik, ezt jelöli a képességekre, a megszerzett tapasztalatokra, az elsajátított készségekre épülő rendfokozatok rangsora.

Huntington arra is rámutat, hogy miközben a műszaki-technikai fejlődés nagyobb szakmai tudást, műveltséget követel a katonatiszttől, a növekvő specializáció sok problémát is okoz a tiszti hivatás területén. A polgári foglalkozásokban is megfigyelhető szakosodás a katonatiszt esetében ellentmondásba kerülhet előmeneteli igényével, mivel a katonai felső vezetés tagjainak a bürokratikus követelmények miatt általánosabb képzettséggel kell rendelkezniük. A szakosodást választó tiszteknek tehát a nyugdíjazásuk után is felhasználható szaktudás érdekében le kell mondaniuk a magasabb parancsnoki kinevezés lehetőségéről, az utóbbi beosztásra készülőknek pedig a polgári életben is hasznosítható szaktudást kell feláldozniuk.

A tiszt felelőssége abból a kötelezettségből ered, hogy monopolizált szaktudását – valahányszor azt megkövetelik tőle – a társadalom rendelkezésre bocsátja, azaz az erőszak csak társadalmilag elfogadott célok érdekében, de akkor a maximális hatékonysággal kerüljön alkalmazásra. A tisztnek a felelőssége megbízója, a társadalom biztonságáért univerzális és oszthatatlan. Szaktudásának kifejtésében nem gazdasági motivációk, hanem törvények, szabályzatok, szokások, hagyományok segítik és korlátozzák. A tiszt felelőssége azon alapul, hogy a társadalom saját biztonságának védelmére ruházza fel speciális hatalommal: “... a fegyveres erőszak legjelentősebb szférájának monopóliumával”.4 A hadsereg tehát mindig a védelemre való készültség legmagasabb szintjén áll, de nem folytathat az általa szolgálni kívánt társadalom, állam értékeivel ellentétes tevékenységet. Ezt biztosítja a fegyveres erők működése feletti civil kontroll. Ugyanezt fejezik ki egy brit katonatiszt szavai: “A fegyveres erők szerepe az erő megrendelt alkalmazása egy társadalmi probléma megoldására”.5 A felelősség azt az elkötelezettséget jelenti, hogy az erőszak irányítása élethivatássá válik.

A modern társadalmakban a magasan képzett és ezzel egyidejűleg elkötelezett tisztek iránti igény ellentmondáshoz is vezethet. Megfigyelhető az a tendencia, hogy “minél intelligensebb, jobban és intenzívebben képzett egy tiszt, annál kevésbé valószínű, hogy magas szinten elkötelezi magát a hivatásos katonatiszti pályának.”6

A testületi jelleg formálja a tisztikart autonóm társadalmi egységgé. A szervezet határozza meg és alkalmazza a szakértelem normáit, illetve szerez érvényt a felelősségi normáknak, egyben védi tagjait a kívülállókkal szemben. A testületi jelleg legfontosabb kifejezői közé tartozik a testületbe való bejutás feltételekhez kötése; az előmenetel szabályozottsága; a kötelező etikai kódex betartása; a hatáskörök szintjeit, valamint a kötelmeket jelző rendfokozatok és beosztások hierarchiája; az összetartozást szimbolizáló egyenruha és a fegyvernemi jelzések.

Az 50-es és 60-as években került előtérbe, főként az USA-ban és Németországban, a menedzser típusú tiszt képe. Kialakulását egyrészt a hatékonyság követelményét szem előtt tartó gazdasági hatások indokolták. Az igazgatási menedzser iránti igényt a mind nagyobb számban polgári felsőfokú végzettséget szerző tisztek és az új, magas fokú technikai tudást igénylő fegyverrendszerek kiszolgálását végző növekvő számú polgári állomány racionalista szemlélete közvetítette. A menedzser típusú katonai vezető elfogadását az olyan világháborús tapasztalatok is erősítették, amelyek szerint a csapatok eredményességében meghatározó jelentősége volt a parancsnok vezetői tevékenységének, a beosztottakkal kialakított interperszonális kapcsolatoknak.

Janowitz a hadsereget szociális rendszernek tekinti, egy, a körülmények változására dinamikusan reagáló modellként fogja fel a tiszti hivatást. Hosszabb távon ez azt jelenti, hogy a katonai hivatásnak közelednie kell a polgári struktúrákhoz, normákhoz. Álláspontja szerint a katonai szolgálatot életmódnak tekintő, hagyományos katonai vezetővel szemben a katonai menedzser feladata a nemzet erőforrásainak háborúra mozgósítása. A katonai menedzsert kevésbé kötik a hagyományok, fogékonyabb az innováció iránt, és így elősegíti, hogy a hadsereg lépést tudjon tartani a technikai fejlődéssel.

A 70-es évek megváltozott társadalmi és gazdasági környezete újabb érveket jelentett a hadsereg, a katonatiszt társadalmi szerepének változásához. A technikai fejlődés nemcsak a gazdaságban, hanem a hadseregben is fokozta a munkamegosztást, a specializációt és megalapozta az ún. menedzserszemlélet további térhódítását, maga után vonva a beosztástól és a rendfokozattól függő tekintélyelv erodálását, egyre szélesebb körű felváltását szakértői tevékenységgel, az ösztönzés polgári életben már bevált formáival.

Perjés Géza, aki nem hagy kétséget afelől, hogy ő a reformistákkal szemben a tradicionalisták álláspontját vallja, tanulmányában bemutatja a két tábor között folyó több évtizedes vitát.7 Az átalakult társadalmi környezet következő fő vonásait emeli ki, a svájci Haltiner tanulmányát idézve: “ ... a gazdasági növekedés, az életszínvonal emelkedése, a városi életmód térhódítása, a technika és a tudomány fejlődése, az információs technológia térhódítása következtében megváltoztak a társadalmi értékek és normák, a közösen vállalt, a nemzet, az egyház, az iskola, a család és nem utolsósorban a hadsereg által hirdetett értékek visszaszorultak, az individuális értékek váltak meghatározóvá, az engedelmesség, a kötelesség, a rend, a tekintély helyett az önmegvalósítás, esélyegyenlőség, tolerancia vált fontossá az emberek számára. A közvéleményben megjelent a hadsereg demokratizálásának igénye, a kötelező katonai szolgálat értelmének megkérdőjelezése.”8 A hadtudomány művelésével foglalkozó katonatisztek közül is voltak, akik az ún. reformisták véleményét támasztották alá.

A hadsereg funkcióinak módosulása

A biztonságpolitikai környezet megváltozása, a kétpólusú világrend megszűnése és ezzel a háború veszélyének minimálisra csökkenése a háború természetének értelmezésében is sokak szerint változást okozott. D–niker svájci tábornok például úgy fogalmazott, hogy a politikai vezetés feladata, miszerint a hadsereg alkalmazása “ne egyszerűen a háború úgynevezett logikáját kövesse, hanem mindenekelőtt a béke végső céljának elérését segítse.”9 Baudissin tábornok, a Bundeswehr megalapítója szerint pedig nincs lényeges különbség a katonai és polgári foglalkozások között, hiszen “A hadsereg funkcióinak többsége nem katonai, hanem igazgatási és gazdasági természetű.”10 A hadseregek feladatrendszerében is egyre nagyobb súlyt kap a háborúra való felkészülés, a békeműveletek végrehajtásának képessége és készsége.

A tradicionalisták viszont tagadják, hogy az új körülmények között új típusú katonai vezetőre lenne szükség. Hangsúlyozzák, hogy már a kezdetektől volt menedzseri feladata a katonai vezetőnek, hiszen e nélkül nem lehetett volna a nagy létszámú tömeghadseregeket irányítani. Perjés idézi Nye véleményét, miszerint “De téved a parancsnok, ha szemléletét a civil intézmények menedzser elmélete befolyásolja.”11 Az amerikai hadsereg vietnami kudarcát illetően sok szerző, például Gabriel, Savage, Faris fejtette ki azt a véleményét, hogy azt jelentős részben e szemlélet elterjedése idézte elő. Az utóbbi szerint nagy kárt okozott az amerikai hadseregnek, hogy “az alacsony kockázatra törekvő menedzsmentet részesítette előnyben a kockázatvállaló vezetéssel szemben, hogy aránytalanul nagy súlyt helyezett a pénzbeni ösztönzés és individualizmus bátorítására, figyelmen kívül hagyva a csoportdinamikát és a kohéziót.”12 Gabriel és Savage pedig egyenesen azt állították, hogy “... a menedzseri magatartás ártalmas a katonai szervezetre.”13 Szerintük a hadseregnek nemzet- és nem szervezetközpontúnak, küldetés- és nem karrierközpontúnak, csoport- és nem egyénközpontúnak, szolgálat- és nem munkaközpontúnak kell továbbra is lennie.

Charles Moskos a menedzserszemléletű tiszt koncepciójánál is tovább megy és a hadsereget, mint társadalmi szervezetet, történeti fejlődésében vizsgálva 1977-ben publikált tanulmányában14 arra a következtetésre jut, hogy az amerikai hadsereg az intézményi formától egyre inkább a foglalkozási forma felé halad. Felfogásában az intézményi szervezet értékeket, normákat feltételez, az ilyen szervezetben a katona motivációja az önfeláldozás, az elhivatottság, az összetartás, a morál, a hazafiság lehet. Bár nem számíthat a piaci viszonyoknak megfelelő anyagi elismerésre, de mindezt kompenzálják az intézmény révén elérhető társadalmi előnyök, a tagoknak járó természetbeni juttatások, kiváltságok. A foglalkozási szervezet ezzel szemben piaci kategória, tagjainak motivációja elsősorban az önérdek, a foglalkozással járó megelégedettség.

Moskos megítélése szerint a hivatásos hadseregre való áttérés, a katonák fizetésének a hasonló polgári foglalkozásokhoz való közelítése, a polgári szakemberek tömeges foglalkoztatása a védelmi szektorban, a piaci ösztönzők használata annak biztosítására, hogy elegendő számú önkéntes álljon a hadsereg rendelkezésére, az üzleti világ fogásaival történő motiválás: a foglalkozási modell felé történt elmozdulás megannyi jele.

Gwin Harries-Jenkins megpróbálkozik a katona és a társadalom viszonyát elemző koncepciók szintézisének megalkotásával15. Álláspontja szerint több ellentmondás van a katonai hivatás általánosan elfogadott értelmezésében, például a többi hivatástól eltérően a hivatásos katona nem autonóm, független személy, a koncepció a valóságtól eltérően relatívan homogén csoportnak fogja fel a rendkívül különböző szaktudású, rendfokozatú, más-más fegyver- és haderőnem állományában tevékenykedő katonákat. Rámutat arra is, hogy az a tendencia, amely szerint a modern hadviselésben az “erőszak menedzselése” a hadsereg feladatainak arányaiban csak egyre kisebb részét alkotja, megkérdőjelezi a tiszti rendfokozatot viselő, de az “erőszak menedzselésében” közvetlenül nem résztvevő szakemberek kirekesztését a hivatásból. A szerző a katonai szolgálatot nem egyszerűen hivatásnak tekinti, hanem olyan egyedülálló foglalkozási modellnek, amelyben a hivatás és a szervezet teljes egységet alkot. Értelmezésében az intézményrendszer magában foglalja a tiszteken kívül a tiszthelyetteseket, sorkatonákat, illetve a polgári alkalmazottakat és a rendfokozatokkal szemben a szaktudást, a beosztással szemben a szakmai és szervezeti státuszt helyezi előtérbe. Ez a koncepció a hadsereget hierarchikusan felépülő bürokratikus szervezetnek, tagjait pedig fegyveres bürokratának tekinti.

A már hivatkozott dr. Szabó János is aláhúzza tanulmányában16, hogy a hadsereg működése minden korban az adott társadalomban uralkodó gazdasági, politikai, társadalmi viszonyoknak felel meg. Mivel a hadsereg feladata egyre inkább a háború elkerülése, a visszatartás, az elrettentés, ezért a tiszttel szembeni elvárások is megváltoznak: pontosabban kell ismernie és értenie a viselkedés- és társadalomtudományokat, illetve tudnia kell alkalmaznia ezen ismereteit vezetői és menedzseri szerepeiben. Tehát “a tisztnek politikailag képzettnek, az interperszonális viszonyokban szenzitívnek, a kritikai gondolkodásban jártasnak kell lennie, valamint gyakorlati helyzetekben elháríthatatlan elvárás vele szemben, hogy pragmatikus és adaptív legyen...”17

Megítélése szerint Magyarországon a hadsereg modernizálási törekvései a rendszerváltás következtében (forráshiány, NATO-orientáció követelményei) egyrészt sürgetőbbek, másrészt sok konfliktussal, vitával terhelten zajlanak. A rendszerváltást követően a honvédséget működtető szabályozórendszer összeomlása, a piaci hatások megjelenése, az anyagi források tartós szűkössége, a honvédséget érintő, követhetetlennek tűnő reformlépések elbizonytalanították a személyi állományt. A hadsereget ért kihívásokat tetézte, hogy a modernizálási feladatokat a keletiről a nyugati típusú haderő-szervezési és -integrálási elvekre való áttérés szükségessége mellett kellett és kell véghajtani. Szabó János a kétfajta szerveződési formát az alábbi vonásokkal írja le:18

a nyugati típusú hadseregszervezés a keleti típusú hadseregszervezés
  • a társadalmi kontroll vállalása
  • a szakmai és személyes autonómiákat megőrzi
  • a katonát egyenruhás állampolgárnak tekinti
  • a társadalmi legitimációra érzékeny
  • a foglalkozáselvűség felé fejlődik
  • a társadalmi státusnak megfelelő életmódelemeket társít
  • a társadalommal való kölcsönös átjárásosság
  • a professzionalitás dominál
  • a társadalmi ellenőrzést hatékonyságrontó tényezőként kezeli
  • kizárja a szakmai és személyes autonómiákat
  • a katonát a jogon kívülre helyezi (fent teljhatalom, lent jogfosztottság)
  • a társadalmi legitimációra nem érzékeny
  • az intézményi jelleget szimbólumokkal, ideológiákkal tartja fenn
  • a hatalmilag kijelölt státusz és az ennek nem megfelelő életmódelemek eltérését ideológiákkal, szimbólumokkal kompenzálja
  • a társadalommal való kölcsönös átjárásosságot gátolja
  • az ideológiai-politikai megfelelés dominál

Meggyőződése szerint a modern társadalomban a hadsereg tradicionális, normatív értékekre, szimbólumokra épülő intézményi jellegű legitimitása fokozatosan átadja a helyét a nyilvánosság által ellenőrizhető, piaci értékekre támaszkodó foglalkozási jellegű legitimitásnak.

A ZMNE Szociológia tanszéke által 1990-ben végzett, a hivatásos katonai pálya választásának motívumait kutató felmérés egyértelműen a konkrét személyes és foglalkozási értékek túlsúlyát mutatta, de a tisztek katonai szolgálatról vallott felfogása már nem jelzett ilyen egyértelmű elmozdulást, “a tisztek szemében a hadsereg nem képes intézményi jellegét dominánssá tenni, de nem képes a foglalkozási jellegzetességeket sem felvonultatni”19.

Dr. Szabó az intézményiből a foglalkozási jelleg felé elmozdulás érzékelhető jelei közé sorolja a katonai szervezetek működésében megfigyelhető, a fenti felmérésnek is nagyjából megfelelő, következő változásokat:20

A Magyar Honvédség átalakítása során a fent kifejtett környezeti kihívásokra próbálnak adekvát, a katonatársadalom számára biztos, de piaci alapokon nyugvó, egzisztenciát biztosító, a társadalom egésze számára is elfogadható, a honvédség hatékony működését megalapozó válaszokat kimunkálni. Ennek egyik meghatározó eleme lesz a nemzetközi követelményeknek megfelelő, professzionalizálódó haderő személyi feltételrendszerének biztosítását szolgáló, jelenleg kidolgozás alatt álló humánstratégia.

 

JEGYZETEK

  1. Dr. Kelemen László: Az amerikai fegyveres erők érték- és normarendszere; Új Honvédségi Szemle, Budapest, 1996/12. szám, 127. o.
  2. Uo. 127. o.
  3. Samuel P. Huntington: A katona és az állam; Zrínyi Kiadó–Atlanti Kutató és Kiadó, Budapest, 1994.
  4. Makrai Tibor István: A társadalomtudományok szerepe a tisztképzés rendszerében; Humán Szemle, 1997/1. szám, 87. o.
  5. Idézi Samuel P. Huntington: Hatalom, szakértelem s a katonai professzió; Daedalus, 1963. ősz (fordtás, kézirat) 1. o.
  6. Uo. 7. o.
  7. Perjés Géza: Olyan foglalkozás, mint a többi? in: A katonai felsőoktatás korszerűsítése (Tanulmánygyűjtemény), Felsoktatási Koordinációs Iroda, Bp. 1995., 213–251. o.
  8. Uo. 214. o.
  9. Uo. 225. o.
  10. Uo. 224. o.
  11. Uo. 218. o.
  12. Uo. 220. o.
  13. Uo. 220. o.
  14. Charles C. Moskos: A hivatástól a foglalkozásig. Trendek a katonai szervezetben; Fordítás, kézirat az Armed Forces and Society, 1977/4. novemberi számából.
  15. Gwin Harries-Jenkins: A katonai professzionalizmus koncepciója; Defence Analyses 1990. 6. szám (fordítás, kézirat).
  16. Dr. Szabó János: Hogyan védekezzünk az elháríthatatlan ellen? (a katonai intézmény iránti elkötelezés s a piaci racionalizmus küzdelme, szervezetválaszok az USA és Magyarország katonai felsőoktatásában) in; A katonai felsőoktatás korszerűsítése (Tanulmánygyűjtemény), Felsőoktatási Koordináció Iroda, Bp., 1995., 165–195. o.
  17. Dr. Szabó János: A katonai felsőoktatás modern tendenciái a nyugati országokban: a katonai technikák elsajátíttatásától a szakértelmiségi tisztképzésig; 160. o. in: A katonai felsoktatás korszerűsítése (Tanulmánygyűjtemény), Felsőoktatási Koordinációs Iroda, Budapest, 1995., 139–163. o.
  18. Uo. 167. o.
  19. Uo. 185. o.
  20. Uo. 168–170. o.